Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Regler for frivillig udelukkelse af hest fra konsum

Efter 28. januar 2022 er det ikke længere muligt på eget initiativ at udelukke sin hest fra konsum. Herefter kan den kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge som led i medicinsk behandling. Læs herunder hvad det betyder, at en hest har status som bestemt til konsum.

​​​​​​At en hest​ har status som be​​stemt til konsum betyder ikke, at den skal slagtes, men at den kan slagtes. Hesteejeren bestemmer stadig selv, hvad der skal ske ved hestens død. Eksempelvis om hesten skal slagtes, aflives og begraves, kremeres eller afhentes af DAKA.​​

​Indtil nu har hesteejere på eget initiativ kunnet udelukke deres hest fra konsum, men med den nye EU-dyresundhedslov, der trådte i kraft 21. april 2021, er muligheden for, hvordan heste udelukkes fra konsum ændret. Efter 28. januar 2022 kan heste kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge i forbindelse med medicinsk behandling. Den nye lov skal ensrette reglerne for alle landdyr og være med til at forebygge store sygdomsudbrud og spredning af sygdomme.

Det har tidligere været uklart, hvornår ændringen i reglen om frivillig udelukkelse fra konsum gælder fra. Fødevarestyrelsen rettede derfor henvendelse til EU-Kommissionen, der meddelte, at hesteejere på eget initiativ kan udelukke sin hest fra konsum frem til 28. januar 2022. 

Ingen nye regler for status som​ bestemt til konsum

Der er ingen ændrede regler for, hvilke krav man skal leve op til, når heste har status som bestemt til konsum. Da heste med status som bestemt til konsum kan slagtes, skal man fortsat overholde reglerne for foder- og fødevarehygiejne og for medicinhåndtering. Reglerne for foder- og fødevarehygiejne sikrer ordentlige hygiejneforhold og sporbarhed for det foder, som gives til dyrene. Det kan eksempelvis være i tilfælde af, at et parti kraftfoder tilbagekaldes. Derfor skal man føre fortegnelser over følgende:

  • Hvilket foder der er købt (navn og mængde)
  • Hvornår foderet er købt
  • Hvem foderet er købt af 
Foderfortegnelser kan både være kvitteringer, en not​​esbog eller et dokument på computeren. Fortegnelserne skal ikke indberettes til Fødevarestyrelsen men blot opbevares derhjemme. Læs mere om reglerne for foder-og fødevarehygiejne.​

Heste udelukket fra konsum må ikke slagtes, og man skal derfor ikke overholde reglerne for foder-og fødevarehygiejne. Derudover må man selv efterbehandle hesten med medicin efter aftale med dyrlæge.

Underskriv hestepas ​for at udelukke fra konsum

Efter 28. januar 2022 kan heste kun udelukkes fra k​​onsum af en dyrlæge i forbindelse med medicinsk behandling.​

For at udelukke en hest fra konsum inden 28. januar 2022 skal man underskrive de aktuelle sider i hestepasset og sende passet til det organ, der har udleveret det. For langt de fleste vil det være SEGES Heste, med undtagelse af f.eks. Dansk Islandskhesteforening, Dansk Galop og Dansk Travsports Centralforbund.

Passet skal være det pasudstedende organ i hænde senest 28. januar 2022. 

Tilmeld dig n​yheder om heste

Du kan få nyheder om dyresundhedsloven og heste ved at tilmelde dig nyhedsbrevet "Faglige nyheder om dyresundhedsloven" på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Via nyhedsbrevet vil du løbende modtage information om de nye EU-regler for heste og de andre dyrearter, der er omfattet af dyresundhedsloven.

Læ​s spørgsmål/svar om heste og hestepas​​​


Ændret 29. april 2022