Gå til navigation Gå til hovedindhold

Desinfektion med ozon og UV-lys

Desinfektion af udstyr i fødevarevirksomheder med UV lys er ikke godkendelsespligtigt brug i følge EUs Biocidforordning.

​Ultraviolet (UV) desinfektions maskiner, der normalt bruges til desinfektion af drikkevand, og hvor intentionen er at destruere vira og bakterier via effekt på DNA og RNA, så de ikke kan formere sig, er ikke et biocid produkt forudsat at mekanismen er fysisk. Disse maskiner kan også bruges i fødevareindustrien, f.eks. til desinfektion af overflader der kommer i kontakt med fødevarer.

Modsat vil maskiner, der virker ved at producere frie radikaler, være omfattet af biocidforordningen og dermed skulle godkendes af Fødevarestyrelsen/EU (afhængig af godkendelsesstatus for aktivstoffet hos ECHA). 

Ozon producerende maskiner er omfattet af biocidforordningens regler, og brug i fødevareindustrien skal derfor ind til videre godkendes af Fødevarestyrelsen. Når EHCA har fastsat en frist for ansøgning om godkendelse af produkter der producerer ozon, vil Fødevarestyrelsen ikke længere godkende denne type desinfektionsprodukter, jf overgangslovgivningen på området. Ansøgninger om godkendelse vil herefter istedet varetages af Miljøstyrelsen og ECHA.

Ændret 14. juni 2022