Når du har en fødevarevirksomhed, skal du skal have et system, som sikrer, at dine fødevarer er i orden, og at folk ikke bliver syge af dem. Det system kalder vi egenkontrol. Egenkontrol er virksomhedens værktøj til at kontrollere sig selv.
Egenkontrol består af:
Skriftlig risikoanalyse
Virksomhedens fødevareaktiviteter
Risici forbundet med aktiviteterne
Styringsmuligheder – dvs. hvad kan virksomheden gøre for at undgå, at kunderne bliver syge af at spise maden
Skema til risikoanalyse
Dette skema er mest til mindre fødevarevirksomheder som fx frugt- og grøntforretning, købmand, pizzeria, café mm. Skemaet erstatter de 12 gamle blanketter:
Gode arbejdsgange og kritiske kontrolpunkter
For at kunne lave en risikoanalyse er det en forudsætning, at du har indført gode arbejdsgange. Gode arbejdsgange sikrer, at der er tilstrækkelig rengøring, bygningerne er vedligeholdte, at virksomheden beskyttes mod skadedyr, at der er styr på medarbejdernes personlige hygiejne og varernes mærkning. Mange vælger at lade gode arbejdsgange fremgå af den skriftlige risikoanalyse, selvom det ikke er et krav.
Derudover skal du vurdere, hvor risikable dine aktiviteter er for fødevaresikkerheden. I Fødevarestyrelsen kalder vi det kritiske kontrolpunkter, når der er stor sandsynlighed for, at aktiviteterne for alvor kan gå galt og give problemer med fødevaresikkerheden.
Procedurer for egenkontrol
Dine egenkontrolprocedurer tager udgangspunkt i gode arbejdsgange og styring af eventuelle kritiske kontrolpunkter. Hvis din risikoanalyse viser, at virksomheden har kritiske kontrolpunkter, skal din behandling af dem med i dit skriftlige egenkontrolprogram. Derimod skal gode arbejdsgange ikke skrives ned, men du og dine medarbejdere skal kunne redegøre for dem.
Dit skriftlige egenkontrolprogram, inklusive din risikoanalyse og din dokumentation, skal kunne tilgås i virksomheden, så Fødevarestyrelsens tilsynsførende kan se det ved kontrolbesøg.
Hent eksempel til at lave egenkontrolprogram
Egenkontrolprogram for mindre fødevarevirksomheder med begrænset behandling af fødevarer (pdf)
Egenkontrolprogram – english version (pdf)
Hjælp og vejledning til kemiske, fysiske og mikrobiologiske risici
Få overblik og find inspiration til at vurdere kemiske, fysiske og mikrobiologiske risici samt sundhedsfaren ved dine aktiviteter. Oversigterne er kun vejleden
Oversigt over sundhedsfarer i detail
Fysiske risici med forslag til styrende foranstaltninger
Kemiske risici med forslag til styrende foranstaltninger
Mikrobiologiske risici med forslag til styrende foranstaltninger
Hjælp fra branchekoder og eksterne konsulenter
Du kan med fordel hente hjælp til din egenkontrol og dit egenkontrolprogram i en branchekode. Branchekoden kan fx give gode råd om, hvordan egenkontrolprogrammet skal bygges op.
Brug branchekode til hjælp til egenkontrolprogram
Du kan også få hjælp fra eksterne konsulenter om, hvordan du kan lave din risikoanalyse og egenkontrol. Du kan læse mere om forskellige udbydere her, men det er ikke noget, Fødevarestyrelsen har indflydelse på:
Elektronisk egenkontrol
Gode arbejdsgange er fundamentet for egenkontrol
Fundamentet i egenkontrollen er de gode arbejdsgange. Gode arbejdsgange sikrer, at der fx er tilstrækkelig rengøring, at bygningerne er vel vedligeholdte, at virksomheden beskyttes mod skadedyr, og at der er styr på medarbejdernes personlige hygiejne og varernes mærkning. Se mere i guiden:
Gode arbejdsgange er en del af din egenkontrol.
Mere information om skriftlig egenkontrol
I risikoanalysen og egenkontrolprogrammet skal du:
- Definere den kritiske grænse for dine kritiske kontrolpunkter, det vil sige definere grænsen for, at dit produkt kan accepteres. Det kan fx være minimumstemperatur i midten af de frikadeller du steger, eller hvor koldt der skal være i kølerummet.
- Skrive, hvor ofte du skal tjekke de kritiske kontrolpunkter.
- Skrive, hvad du vil gøre, hvis noget går galt.
- Løbende revidere procedurerne i egenkontrolprogrammet, når du ændrer i dine aktiviteter, eller samme fejl opstår flere gange i et kritisk kontrolpunkt.
Derudover skal du dokumentere, at du følger dine skriftlige procedurer. Det sikrer du ved at:
- Følge dine skriftlige procedurer for egenkontrol i dagligdagen. Hvis du fx har skrevet, at du skal kontrollere og dokumentere din temperatur i kølerummet hver dag, så skal du dagligt skrive eller indtaste resultatet af temperaturmålingen.
- Skrive ned, hvordan du har rettet op på afvigelser, som du har konstateret ved din egenkontrol, eller som en af Fødevarestyrelsens tilsynsførende har konstateret ved kontrol. Det kan fx være, at du kasserer varer, der har været opbevaret for varmt i forhold til den kritiske grænse.
Få mere inspiration i disse guides til, hvordan du selv kan gøre det eller få hjælp fra en ekstern leverandør:
Guide: Byg dit eget egenkontrolprogram på HACC
P-principperne
Guide: Sådan fører du skriftlig egenkontrol i din fødevarevirksomhed
Særlig risikoanalyse og egenkontrol ved import eller eksport af fødevarer
Hvis du importerer fødevarer fra tredjelande eller eksporterer, kan der være krav om særlige skriftlige egenkontrolprocedurer ud over det almindelige egenkontrolprogram.
Import og samhandel af fødevarer (se under afsnittet importørers egenkont
rol)
Generelt om eksport
Særlige regler ved økologiske fødevarer
Hvis du forarbejder, pakker, mærker eller importerer økologiske fødevarer, kan der være krav om særlige skriftlige egenkontrolprocedurer ud over det almindelige egenkontrolprogram.
Anmeldelses- og kontrolkrav til økologiske virksomheder
Ultralav risiko - apoteker, værtshuse og vinhandlere m.m.
Virksomheder som apoteker, værtshuse og vinhandlere mv. kategoriseres som virksomheder med ultralav risiko. De kan nøjes med at have en skriftlig risikoanalyse og skal derudover ikke føre skriftlig egenkontrol. En virksomhed med ultralav risiko kan klare den løbende egenkontrol med gode arbejdsgange.
Læs mere om virksomheder med ultralav risiko
Risikoanalyse for små engrosvirksomheder
Engrosvirksomheder skal også lave en risikoanalyse. Mindre engrosvirksomheder har ofte behov for yderligere risikoanalyse end det skema der findes på denne side.
Risikoanalyse for små engrosvirksomheder
Lovgivning og vejledning
Her kan du få overblik over vejledning og lovgivning på området:
Overblik over regler om egenkontrol
Egenkontrolvejledningen
Alfabetisk liste over ord om egenkontrol