Hvornår bør du reagere og klage
Fødevarestyrelsen ser på klagen
Når Fødevarestyrelsen får en henvendelse eller klage fra en forbruger, ser vi på sagen. Det gælder både, hvis der er tale om varer, der ikke overholder reglerne, og hvis der er tale om sygdom, der måske skyldes en bestemt fødevare.
Den tilsynsførende tager sagen med i sin kontrol af virksomheden
Virksomheden har ansvaret for varen overfor forbrugeren. Hvis varen er fremstillet på en anden virksomhed, kan den også blive inddraget i sagen.
Fødevarestyrelsens undersøgelse af en forbrugerklage kan resultere i, at virksomheden skal gøre noget på en anden måde. Det kan fx være, at virksomheden skal forbedre kontrollen med modtagne varer eller lave en særlig kontrol med mærkning eller rengøring.
Fejl ved fødevarer kan ligge i andre led
I nogle tilfælde viser det sig, at fejlen ligger i et tidligere led – fx hos den virksomhed, der har leveret varer til et supermarked. Det bliver så taget med i kontrollen af denne virksomhed, så der kan blive rettet op på fejlen.
Når Fødevarestyrelsen ikke går videre med sagen
Det sker, at kontrollen ikke viser fejl hos virksomheden eller ved de varer, der er i virksomheden. Måske er der intet, der tyder på, at fødevaren var ulovlig - eller at det var en fødevare, der gjorde forbrugeren dårlig. I den situation går Fødevarestyrelsen ikke videre med sagen.
Virksomheden får dit navn, hvis du vil have svar fra Fødevarestyrelsen
Hvis du gerne vil vide, hvad der sker med en sag, når du har klaget, skal du oplyse dit navn og adresse i kontaktformularen. Bemærk at du ikke både kan få svar fra Fødevarestyrelsen og samtidig være anonym overfor virksomheden, du klager over.
Når Fødevarestyrelsen går videre med en forbrugerklage, skal virksomheden have at vide, at der sker på grund af en forbrugerhenvendelse. Den tilsynsførende har pligt til at fortælle det til virksomheden - og virksomheden kan få oplyst navn og adresse på klageren.
Hvis du er utilfreds med Fødevarestyrelsens svar
I nogle tilfælde er en forbruger ikke tilfreds med, hvad der kommer ud af at kontakte Fødevarestyrelsen. Forbrugeren har så mulighed for at få andre til at tage sagen op.
Som forbruger kan du ikke selv klage over resultatet af din henvendelse til Fødevarestyrelsen. Men det kan en forbrugerorganisation. Så hvis du fortsat mener, at virksomheden overtræder reglerne, kan du kontakte en forbrugerorganisation.
Du kan kontakte en af disse forbrugerorganisationer
Fødevarestyrelsen behandler ikke erstatningssager
Fødevarestyrelsen blander sig ikke i eventuelle erstatningssager mellem borgere og virksomheder. Fødevarestyrelsen kan derfor ikke hjælpe dig med at få penge tilbage for dine varer, eller hvis du søger erstatning for sygdom, som du mener skyldes virksomhedens varer. Sådanne krav er en sag mellem dig og virksomheden.